Дербито на Мадрид (днес от 22:00 часа) ще бъде мач №35 за Диего Симеоне като треньор на Атлетико срещу Реал. Аржентинският специалист е начело на дюшекчиите от 10 години. В този период той записа 9 победи, 11 равенства и 14 загуби от големия градски съперник. Рохибланкос нямат успех над Белия балет от август 2018 г., когато спечелиха финала за Суперкупата на Европа в Талин с 4:2.

Само срещу Карло Анчелоти балансът на Чоло е положителен – 6 победи, 4 равенства и 5 загуби. Два от мачовете са от периода, когато италианският спец бе начело на Байерн. Тогава отборите бяха в една група на ШЛ (сезон 2016/17) и си размениха по един успех с 1:0.

През миналия сезон Атлетико стана шампион в Ла Лига, без да спечели нито един от двата мача срещу Реал (загуба с 0:2 като гост и равенство 1:1 у дома). Поглед още по-назад показва, че рохибланкос нямат победа срещу Реал във вътрешното първенство от февруари 2016-а (общо 10 мача). Тогава спечелиха с 1:0 на „Бернабеу” с победно попадение на Антоан Гризман, който се завърна от Барселона и сега отново е част от състава на дюшекчиите.

В момента Атлетико изостава с 10 точки от Реал и евентуално ново поражение ще означава, че дюшекчиите почти сигурно ще загубят шансове да защитят титлата си от миналата година. „Както винаги, бързаме да говорим, че Ла Лига е приключила, но има група от 5-6 отбора в горната част, които работят много добре. Винаги ще вървим мач за мач и няма да се променяме. На Луис Суарес му няма нищо. Той е на линия за мача срещу Реал, но ще преценим дали да започне като титуляр, или да влезе по-късно. От последните 10 дербита загубихме 4, но нямаме загуба в останалите 6. Със сигурност Реал знае, че няма да му бъде лесно срещу нас”, каза Диего Симеоне. Най-паметна в съперничеството е неговата победа с 4:0 над Реал М през сезон 2014/15 на стария „Висенте Калдерон”. Тогава начело на Белия балет отново бе Карло Анчелоти.

Наставникът на Белия балет е с отрицателен баланс в дербито на Мадрид. От 13 сблъсъка с дюшекчиите като треньор на Реал Анчелоти има 4 победи, 4 равенства и 5 загуби. Един от успехите обаче е паметен – с 4:1 на финала на Шампионската лига през 2014 г. в Лисабон (след продължения).

Ако Луис Суарес остане на пейката за Атлетико, партньор на Гризман в атаката ще бъде бразилецът Матеус Куня. Проблемите на гостите са най-вече в защита. Чоло на практика остана без отбрана, тъй като липсват четирима души – Хосе Хименес, Стефан Савич, Киърън Трипиър и Шиме Върсалко. При това положение Кондогбия отново ще бъде преквалифициран в централен защитник,  а до него ще бъде Фелипе, който има само 6 мача като титуляр от началото на сезона в Ла Лига.

Съдия на дербито е опитният Антонио Мигел Матеу Лаос. Той е свирил 49 мача на Атлетико. В тях балансът на дюшекчиите е 25 победи, 12 равенства и 12 загуби. На Реал е ръководил 43 срещи. В тях Белия балет е записал 31 успеха, 5 хикса и 7 поражения. Интересното е, че срещу Кралския клуб не е свирил нито една дузпа. Срещу Атлетико пък е дал цели 6.

Именно Лаос бе съдия на мадридското дерби през декември миналата година, когато Реал спечели с 2:0 у дома.